• Asociaţia Roşu Aprins
  • Asociaţia Roşu Aprins
  • Asociaţia Roşu Aprins
  • Asociaţia Roşu Aprins
  • Asociaţia Roşu Aprins

COPIII IUBESC ARIILE PROTEJATE - Educația copiilor în aria naturală protejată Parcul Natural Bucegi

‹ Back

 

Echipa de voluntari intrarea pe traseu
Echipa de voluntari Inceputul traseului Poiana Tapului - Cascada Urlatoarea din cadrul PNB

 

Perioada de desfășurare

Joi, 14 iulie 2016, Asociația Roșu Aprins, împreună cu partenerii săi de la Asociația Centru de Activități Recreative și Educație "Școala Altfel", a avut bucuria de a ieși în natură alături de cei mai entuziaști și harnici voluntari, viitori Junior Rangeri.

 

Scopul proiectului

Lărgirea ariei de informare a comunităţilor locale privind ariile protejate în general, respectiv referitor la Parcul Natural Bucegi în particular, prin implicarea activă, conştientă și voluntară a copiilor și tinerilor din oraşul Buşteni, prin activităţi educative specifice cunoaşterii și ecologizării ariilor protejate.

 

Justificarea proiectului

Protecția mediului, prioritate a lumii contemporane, regăsită în Strategia de la Lisabona și Strategia de Dezvoltare Durabilă a Uniunii Europene este însușită de Guvernul României, exprimată prin promovarea unor politici sustenabile în ceea ce privește capitalul uman și natural și asumată prin acceptarea principiilor UNESCO ”Carta Pământului”, ca instrument educațional în contextul Decadei pentru Educație pentru Dezvoltare Durabilă.

În acest context, rolul activităților ecologice și de protecție a mediului înconjurător se concentrează pe modelarea viitorului cetățean capabil de a-și forma un punct de vedere obiectiv asupra realității înconjuratoare, de a-l incita la participare, devenind astfel conștient de viitor și de faptul că viața generațiilor de mâine depinde într-o mare măsură de opțiunile sale.

Asociația Centru de Activități Recreative și Educative ”Școala Altfel” și Asociația ROȘU APRINS îşi propun organizarea unor activităţi de educație nonformală în cadrul Clubului Ranger Junior Valea Prahovei, cu accent pe formarea copiilor și tinerilor din localitățile Azuga, Bușteni și Sinaia, a unei motivaţii solide pentru protecţia naturii, precum și a unor  convingeri şi comportamente ecologice adecvate.

Copii și tinerii sunt fascinati de tehnologie, existând riscul pierderii contactului cu natura. Copiii au nevoie, pentru o dezvoltare armonioasă, de informare, cunoaștere, activități de mișcare în aer liber, responsabilizare, de implicare în promovarea comunității. Participare copiilor la această excursie de tip “outdoor education” contribuie la dezvoltarea completă, echilibrată, competitivă, sănătoasă, a acestora. Acțiunea de ecologizare le va stimula sentimentul de  responsabilitate față de conservarea naturii, a aiilor protejate, iar concursul de pictură le va stimula creativitatea și dorința de cunoaștere a florei și faunei.

 pauza la macris

Pauză binemeritată, dublată de o discuție despre diferența dintre macriș și trifoi

 

Obiectivele proiectului

O1. Organizarea unei activități de ecologizare ”Sanitar Ranger” în vederea dezvoltării responsabilităţii pentru menţinerea sănătăţii mediului, astfel încât elevii, adulţii de mâine, să devină factori activi în acţiunea de ocrotire a naturii, pentru că... sănătatea noastră începe cu sănătatea mediului!

O2. Organizarea unui concurs de pictură având ca temă flora și fauna observată pe traseul pe care se face excursia.

 

Desfășurarea activității

Acțiunea a constat în igienizarea traseului alpin Poiana Țapului - Cascada Urlătoare - Bușteni cu ajutorul copiilor (și al câtorva bunici și mămici voluntare). În afară de exemplul evident al acțiunii antropice, copiii au încercat să o corecteze cu o energie și exuberanță care în loc să scadă, a crescut pe masură ce ne-am apropiat de punctul terminus. Copiii au avut parte și de lecții impromptu despre fauna și flora Parcului Natural Bucegi, grație dl-ui profesor Horia Bârleanu.

Copiii au fost lăudați atât de localnici cât și de turiștii autohtoni și străini pentru entuziasmul,  eficiența și seriozitatea cu care au abordat această sarcină. Întreaga activitate s-a transformat chiar într-o competiție între copii, care încercau să strângă mai multe gunoaie decât prietenii lor. Din păcate, având în vedere că gunouil a fost colectat selectiv, cei care au ales să strângă chiștoace de țigară nu au avut cum să concureze (cel puțin din punct de vedere volumetric) cu cei care aveau de luat dozele de bere sau cu cei care au câștigat detașat, care au adunat PET-uri. În final, am strâns mulți saci pe care i-am lăsat pentru a fi colectați spre reciclare în localitatea Bușteni.

 

vizuina vulpe final de traseu
Pândind lângă vizuina vulpii Final de traseu 

  

A 2-a parte a acțiunii, s-a desfășurat la Centrul Cultural Buștenii, unde copiii au avut ocazia să participe la un concurs de desen și pictură în care au avut drept temă fauna și flora din Parcul Natural Bucegi. Fiind rugați să descrie ceea ce i-a impresionat cel mai mult pe parcursul traseului, mulți au ales să reprezinte fie copacii impunători, fie florile sălbatice sau chiar câțiva fluturi zăriți pe parcurs. În final, datorită nivelului înalt al talentului și dedicării cu care au abordat această sarcină, toți participanții au primit diplome de merit și un premiu dulce și unul colorat, din partea organizatorilor.

Rezultatul final al acțiunii a fost un traseu către cascadă mai curat, dar rezultatul mai important a fost cultivarea conștiinței ecologice în mintea unor copii care au înțeles ce impact poate avea acțiunea omului asupra naturii cât și că este mai ușor să păstrezi decât să repari atunci când vine vorba de un mediu curat și frumos.


 

desden copii Diplome
                                                           Desenând flora PNB Felicitări micilor voluntari!